The latest news from DEME

Renewable Energy Base Oostende (REBO) is klaar voor het ondersteunen van offshore-projecten

Renewable Energy Base Oostende (REBO) is klaar voor het ondersteunen van offshore-projecten

Oostende, 23 januari 2012 – Oostende is klaar voor de grote offshorewerken die zich aandienen. Met het in gebruik nemen van een waarlastkade aan het Zeewezendok treedt ‘Renewable Energy Base Oostende’ (REBO) voortaan prominent op de voorgrond. Als eerste klant van REBO zorgt de projectontwikkelaar C-Power in de eerstvolgende weken alvast voor spektakel: met de assemblage van de windturbines voor de tweede fase van het Thorntonproject zullen zowel inwoners van de stad als toeristen zien wat het betekent dat Oostende zich profileert als basis voor de bouw en het onderhoud van offshore-installaties en windmolenparken in Noordwest-Europa.

Sedert haar oprichting in 2009 werkte ‘Renewable Energy Base Oostende’ (REBO) in stilte aan haar structuur en organisatie. Het bedrijf investeerde € 15 miljoen in een terminal van 10 ha bij het Zeewezendok in de voorhaven. Op die site werden de kaaimuren verstevigd zodat ze lasten kunnen dragen tot 20 ton per m². Een eerste deelterrein van 4 ha werd deze maand in gebruik genomen.

“Om de risico’s op zee te beperken, verkiezen offshore-projectontwikkelaars zoveel mogelijk activiteiten en diensten op land te concentreren”, zegt Paul Gérard, CEO van REBO en algemeen directeur van de haven van Oostende. “Met REBO spelen wij in op die behoefte. Oostende heeft ideale troeven als hub voor dienstverlening en ondersteuning van offshoreprojecten in een straal van 200 km.”Met de 3 ha grote site ‘Halve Maan’ beschikte Oostende al over een eerste offshore-terminal. De zwaarlastkade op de tweede offshore-site aan het Zeewezendok heeft een draagkracht die twee keer zo groot is als de kade van ‘Halve Maan.’

“De REBO-terminal komt net op tijd voor de tweede fase van ons Thorntonproject”, zegt Jaak Rutten, CEO van projectontwikkelaar C-Power dat als eerste klant een gebruiksovereenkomst afsloot met REBO. Voor de bouw en het verschepen van zijn eerste zes funderingstorens, gebruikte C-Power de terminal van ‘Halve Maan.’ Maar met wat nu voor de deur staat is een veel grotere locatie vereist.

Inwoners van Oostende en toeristen herinneren zich nog het optrekken en het uitvaren van de betonnen funderingstorens voor Thornton-1 – een trekpleister in de zomer van 2008. Wat de volgende weken en maanden wordt gepland is nog grootschaliger en spectaculairder. Vanaf 1 februari monteert de firma Saerens op de REBO-terminal een hijskraan van 100 m hoogte. Daarmee gebeurt de
pre-assemblage van de torens, die worden geplaatst boven de vorig jaar al opgetrokken funderings-jackets. Het volgend ogenblik worden op deze site de eigenlijke turbines aangeleverd, elk zo groot als een flatgebouw. De aankomst van de 75 m lange wieken, mogelijk met een wegtransport, wordt al even opzienbarend. Ten slotte zal de waterbouwgroep DEME hier zijn nieuwste hefeiland ‘Neptune’ dopen – het grootste zelfvarend hefeiland in zijn soort dat uiteindelijk de turbinetorens, de wieken en de turbines zal transporteren naar volle zee.

Met deze activiteiten die gepland zijn voor de volgende weken en maanden, zal REBO zich op spectaculaire wijze aan de buitenwereld tonen met zijn unieke troeven als hub voor het ondersteunen van offshoreprojecten.

Over REBO
‘Renewable Energy Base Oostende’ (REBO) werd in oktober 2009 opgericht met als opdracht om infrastructuur te bouwen en diensten te ontwikkelen voor constructie, dienstverlening en onderhoud van windmolenparken op zee en andere offshore-activiteiten. REBO richt zich tot gespecialiseerde projectontwikkelaars, constructeurs en aannemers in een straal van 200 km rond Oostende. Als zodanig focust het bedrijf op o.a. offshore windturbineparken in Noord-Frankrijk, vóór de Belgische kust, in de Nederlandse wateren en voornamelijk op de farshore parken in het V.K. .REBO investeerde al € 15 miljoen voor het inrichten en geschikt maken van een 10 ha groot terrein met zwaarlastkade aan het Zeewezendok. Aandeelhouders van REBO zijn de Haven Oostende, DEME Blue Energy (DBE), de groep Artes, Offshore Wind Assistance (OWA) en de ParticipatieMaatschappijVlaanderen (PMV).

 

Do you have a question about this subject?